NŌSTOS BOUTIQUE HOTEL
τυπολογία: Ανακαίνιση ξενοδοχείου
τοποθεσία: Λιβάδι_Σέριφος
επιφάνεια: 740 τ.μ.
στάδιο: ολοκληρωμένο
αρχιτεκτονική μελέτη: C-O lab (Όλγα Κτενά, Μαρία Παναγιωτοπούλου)
κατασκευή: 4-19 Architects
photography: VISIONOFCREATIVES
To έργο αφορά την ανακαίνιση ενός υφιστάμενου ξενοδοχείου 15 δωματίων στον οικισμό Λιβάδι της νήσου Σερίφου.
Το ξενοδοχείο αρχικά αναβαθμίστηκε ενεργειακά, με την συνολική αλλαγή των κουφωμάτων του, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πανέλων στο δώμα, την αλλαγή των κλιματιστικών με νέα που λειτουργούν με αντλίες θερμότητας και την εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης σε ολόκληρο το κτίριο.
Όσον αφορά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ο εξωτερικός χώρος της εισόδου και η υποδοχή επανασχεδιάστηκαν εξ ολοκλήρου και μετατράπηκαν σε ένα κοινόχρηστο lounge και χώρο πρωϊνού που λειτουργεί σαν ένα σημείο συνάντησης και χαλάρωσης για όλους τους επισκέπτες. Στόχος ήταν οι επισκέπτες να νιώθουν οικειότητα και χαλαρότητα από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους, πραγματοποιώντας το check-in στο καθιστικό. Στον εξωτερικό χώρο σχεδιάστηκε μία κεντρική, ακανόνιστου σχήματος νησίδα σαν bar, με φυτά στο κέντρο της και καθίσματα περιμετρικά, ενώ στο εσωτερικό της reception σχεδιάστηκαν νέοι χτιστοί καναπέδες, ένα κοινόχρηστο μεγάλο τραπέζι και ένα coffee station που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Όλες οι χτιστές κατασκευές είναι από τσιμεντοκονία σε χρώμα γκρι σαν συνέχεια του δαπέδου. Ενδιαφέρον σημείο του σχεδιασμού αποτελεί η οροφή που δημιουργείται από ένα πλέγμα ξύλινων σανίδων βαμμένων σε λευκό χρώμα τοποθετημένων σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα δίνοντας έτσι την αίσθηση του βάθους στη οροφή.
Στα 15 δωμάτια του ξενοδοχείου, η διαρρύθμιση παρέμεινε η ίδια αλλά ανακαινίστηκαν εξ ολοκλήρου τα λουτρά και οι ντουλάπες και επιλέχθηκαν νέα φωτιστικά, υφάσματα και διακοσμητικά στοιχεία. Σε κάποια δωμάτια σχεδιάστηκαν επίσης κάποιες ξύλινες κατασκευές από καστανιά που συνδυάζουν και οργανώνουν πρακτικά διαφορετικές χρήσεις: mini bar, χώρο για τη βαλίτσα, θέση για την τηλεόραση και γραφείο.
Στους διαδρόμους που οδηγούν στα δωμάτια έχουν σχεδιαστεί πολλές μικρές εσοχές στους τοίχους με φωτισμό τόσο ως αναφορά στις παραδοσιακές κυκλαδίτικες θυρίδες όσο και ως ένας τρόπος διακριτικού φωτισμού των διαδρόμων κίνησης.
Τέλος, στον υπόγειο χώρο έχει δημιουργηθεί ένας χώρος μικρού γυμναστηρίου και έχει σχεδιαστεί εκ νέου η εσωτερική αυλή του ξενοδοχείου.
Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο σύνολο είναι ο λευκός σοβάς, η τσιμεντοκονία, το φυσικό ξύλο καστανιάς για τις βασικότερες κατασκευές, ενώ τα κινητά έπιπλα είναι είτε ξύλινα είτε μεταλλικά από ανάλαφρο σκελετό και λινά υφάσματα σε γήινους τόνους. Οι φυτεύσεις είναι κυρίως χαμηλοί θάμνοι (στίπα, λεβάντα, θυμάρι) ακολουθώντας το ξηρό τοπίο των Κυκλάδων. Γενικότερα, η επιλογή των υλικών και όλο το ύφος του σχεδιασμού έχει εμπνευστεί από το κυκλαδίτικο τοπίο και την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με μία επιπλέον νότα πολυτέλειας και άνεσης που συμβαδίζει με τις σημερινές ανάγκες φιλοξενίας ενός σύγχρονου καταλύματος.